Neem contact met ons
op voor de mooiste
occasions, onderhoud,
of alle aanbiedingen.

BEL ONS OP NUMMER:
0475-321092

Winterbanden, hoe zit het eigenlijk?

07 december 2016


Bekijk onze video!

Winterbanden in Duitsland!

In de wintermaanden zijn winterbanden in Duitsland een gewillige gespreksonderwerp tijdens feestjes. Maar zijn de winterbanden in Duitsland nu wel of niet verplicht? Dat is de vraag. Om je te helpen een paar winterbanden waarheden van onze Oosterburen op een rij.

Wanneer is de wet winterbandenplicht ingevoerd?

Sinds 2009 is het in Duitsland bij wet geregeld dat je in de wintermaanden rijdt met winterbanden. In 2010 is deze wet aangescherpt. In het Duits heet de winterbandenverplichting: “Die Winterreifen-Verordnung”.

Wanneer zijn winterbanden in Duitsland verplicht?

Je denkt natuurlijk dat er een startdatum en een einddatum is. Dat is niet het geval. Er is geen specifieke datum wanneer je de winterbanden gemonteerd moet hebben. De regel is dat je met winterbanden rijdt als er sprake is van winterse omstandigheden. Dit klinkt enigszins subjectief maar als er sprake is van:

  • Gladheid door sneeuw
  • Sneeuwmodder
  • Gladheid door ijs- of rijpvorming
  • Ijzel

Je kunt dit dus samenvatten als volgt: In Duitsland is het verplicht om de auto-uitrusting aan de weersomstandigheden aan te passen. In theorie kun je dus ook verplicht zijn om met winterbanden te rijden als er sneeuwval is buiten de wintermaanden.

Welke winterbanden in Duitsland zijn verplicht?

Het gaat om winterbanden met het sneeuwvlok of M+S symbool. Het profiel moet minimaal 1,6 mm zijn, aanbevolen wordt tenminste 4 mm. Een winterband met een profiel minder dan 4 mm is eigenlijk geen winterband meer te noemen want hij verliest zijn werking als winterband.

Voor welke voertuigen geldt de winterbandenplicht?

De wet is van toepassing op personenauto’s, bestelwagens en lichte en zware bedrijfswagens. De wet geldt in feite voor  ‘motorvoertuigen’. Maar hoe meer grip hoe beter, toch.  Dus de winterbanden regel geldt wel voor kampeerauto’s en motoren maar niet voor caravans.

Wat houdt een winter uitrusting voor de auto in?

Alles wat je nodig hebt om je auto sneeuw- en ijsvrij te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan ijskrabber, anti-vries, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof.

Wat is de boete bij het niet hebben van winterbanden in Duitsland?

De boete is vanaf 40 euro, maar veroorzaak je een ongeluk dan is het 80 euro. Dit is niet prettig om te betalen maar wel overkomelijk.

MAAR veroorzaak je een ongeluk dan komt de aansprakelijkheidsfactor om de hoek kijken! En dat kan wel in de papieren lopen.